vineri, 1 septembrie 2017

Agenda de sotie casnica

Totul a inceput cu niste hartiute rupte la nimereala dintr-un caiet (dar daca ma gandesc mai bine, totul a inceput de cand m-am maritat : ))
hartiute pe care scriam atat:

- calcat
 - facut paste
 - pregatit pachet pentru maine
 - curatat frigiderul
 - cumaprat morcovi
 - verificat camasa iubi pentru nunta de sambata….”
si lista poate continua...

Pe vremea aceea lucram in afara casei, deci lipseam 10-12 ore de acasa, si aceasta foita era completata la repezeala in pauza de masa. 
Cat povesteam cu colegele, imi venea in minte, ca o avalansa, aceste sarcini casnice pe care trebuia sa le fac cand ajung acasa. Desigur, multe dintre ele la sfarsit de zi nu erau bifate, cafeluta era bauta in doza dubla decat acum, si dezamagirea ca nu le reusesc pe toate era si ea, tot dubla.
Daaar….peste un an asa, dupa o decizie luata de comun accord cu sotul, m-am pomenit cu un program mai lejer, spre bucuria mea. Atunci am simtit fericirea zileleor de acasa. Program mai lejer, nicidecum nu insemna un somn pana la 9 ziua. Orele de dimineata, pentru mine au ramas la fel de pretioase.
Organizarea timpului era acum in mainile mele.
Am luat pixul in mana si chiar acele hartiute cu sarcinile zilnice, mototolite prin genta, m-au ajutat sa clarific cum e cu aceste treburi casnice, care imi dadeau atata bataie de cap. Am facut o sinteza a tot ce tine de activitatea mea de sotiecuratenie, cumparaturi, sortat, spalat, calcat, aranjat hainele in dulap, gatit….iar rezultatul cautarilor mele il stiti deja din articolul “Sa ne organizam (prima parte)”. De atunci totul a devenit foarte clar.
Dupa cum am mai zis, planificarea este de trei tipuri:
  I. Planificarea lunara (scopul acesteia este sa nu cumva sa uitam sa-i zicem "La multi ani" cuiva drag, sa nu uitam cand e sarbatoare si poate e slujba la biserica, sa nu ne pomenim ca suntem in post si nu am stiut cand s-a inceput si in cazul cand avem vre-o nunta sa ne pregatim tinuta din timp)
 II. Planificarea saptamanala (este o imagine de ansamblu al intergii saptamanii, cu fixarea unui meniu, cu treburile casnice repartizate pe zile, cu o zi in care facem cumparaturi, cu o zi in care poate nu facem nimic, si tot asa...)
III.  Planificarea zilnica (programarea aproximativa al activitatilor pe ore, exista un timp pentru tot si pentru toate, de dimineata activitatile care necesita efort fizic, gen aspirat, maturat terasa, sters gemurile, dupa amiaza unele mai relaxante)
Despre planificarea lunara si cea saptamanala am mai scris aici.
Planificarea zilnica, pe langa o mica schema care indică pe ore programul tuturor activitatilor din zi ( trezitul, rutine, mic dejun, curatenie…gatit cina) mai contine si cateva portiuni in care imi notez ce carti citesc in ziua respectiva, ce am in meniu, sau alte chestii neprevazute. Cele cinci obiceiuri, care tin neaparat sa fie indeplinite sunt in josul paginii si o mica portiune ca sa notez produsele care lipsesc in gospodarie (inainte sa merg la cumparaturi, aceste notite ma ajuta sa intocmesc lista).


Mici trucuri: paginile agendei sunt detasabile, asta ma ajuta ca in fiecare zi sa am cele trei tipuri de planificari una in dreptul celeilalte, ceea ce este important. La sfarsitul agendei am 3 variante de meniuri,  sunt foarte la indamana. 


Pagina cu planificarea zilnica, pe verso este nescrisa, o folosesc ca sa imi notez idei, cum ar fi: o reteta care merita incercata, poate o idee de postare de blog, o carte (cand se aduna mai multe fac comanda), vre-un citat auzit intimplator, vre-o reteta naturista…poate fi absolut orice.
Este usor pentru ca, in felul asta am toate informatiile intr-un singur loc. Schema cu zonele casei e lipita la inceputul agendei, chiar pe coperta.

Cum folosesc agenda? O am mereu deschisa cand sunt acasa. Primele notite le fac la 7 dimineata, inainte sa trec la rutina din baie si inainte sa se trezeasca sotiorul meu drag. In jur de ora 7 pot deja sa bifez cateva lucruri (rugaciunea, citit cateva pagini dintr-o carte, gimnastica). Prima data ma uit la calendar (planificarea lunara) colorez cu verde ziua in care suntem, dupa aceea imi notez ce am ca lectura pentru ziua respectiva, dupa, trec sa completez la meniu (ca sa stiu cel putin ce am la micul dejun cand cobor la bucatarie sa-l pregatesc, sau daca e nevoie sa scot din timp ceva de la congelator pentru cina…)
Seara in schimb, dupa  ce imi fac rugaciunea si ma pregatesc de somn, vine acel moment cand schimb pagina… pentru o zi noua. Ador cand pagina pe care o pun in spate este plina de bife, ceea ce inseamna ca in mare parte totul a fost indeplinit.
Imi place sa cred ca agenda este o mica oglinda a vietii mele, si accept faptul ca unele saptamani sunt intense cu taskuri, iar altele mai relaxante. Nu stiu daca o astfel de planificare se potriveste pentru toata lumea, nu pot sa dau sfaturi in sensul asta, doar ca pentru mine a fost o adevarata  revelatia. Cine simte ca i se potriveste, poate se inspira din experienta mea.
Pictogramele le puteti gasi pe google, scriind la cautare: “clean icon png” sau “book icon png” orice de ce aveti neoie, “cook icon png”. O sa va surprinda ce o sa gasi.


Cam asa este structurata agenda mea, ea pana la urma este doar un instrument. Ma ajuta sa vad lucrurile mai limpede, e ca si cum as sta in masina, as fixa oglinzile, pun centura, pornesc motorul, dar pana nu accelerez, masinuta nu merge, asa e si cu agenda…existent ei nu imi face casa mai curata, trebuie prezenta si implicarea mea zilnica ca lucrurile sa mearga bine.
Sa nu va descurajati daca la inceput agenda voastra nu o sa arate foarte atractiv, pana la urma nu asta e scopul. Prima mea agenda a fost una de la un broker de asigurari :))) gasita la sotul meu prin dulapul cu acte. Pe parcurs am imbunatatit-o.
Spor in toate sa aveti!

6 comentarii:

  1. E tare frumoasa agenda ta,imi doresc si eu sa-mi fac,dar mai incolo,acum nu am timp nici sa respir:).Multumim pentru idei!Spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt sigura ca o albinuta in casuta ei, isi face treaba la fel de bine si fara sa tine o agenda.
    Daca totusi te decizi sa iti faci una, sper ca articolul meu sa iti fie de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  3. De cand am bebe,cam dupa agenda ma ghidez si eu.AM scris si eu opostare pe blog pe tema asta..ma rog,mai pe scurt,insa sustin ce spui situ..agenda nu face treaba in locul nostru..dar da,ma face sa ma simt bine cand vad ca am reusit sa fac lucrurile planificate.
    Cateodata spui seara ,,unde a zburat ziua de azi?ce am facut?cum a trecut timpul?,, Daca te uiti in agenda vezi exact ce ai facut.
    Zile linistite draga Daniela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) iti dau dreptate, si eu functionez cam pe aceleasi principii. Bucurii multe sa aveti si voi!

      Ștergere